Poraz ''lavica'' od Španije, u glavnu rundu sa dva boda
06.12.2019

Crna Gora poražena je u Kumamotu od Španije 27:26 (14:14) u utakmici posljednjeg, petog kola C grupe Svjetskog prvenstva u Japanu.

Španija je do pobjede došla golom Aleksandrine Barbose u posljednjoj sekundi utakmice, pa su ''lavice'' nakon četiri pobjede, prvi put poražene u Japanu.

I treći duel protiv evropskih selekcija u grupi C donio je dramatičnu završnicu – za razliku od mečeva protiv Mađarske i Rumunije, sreća ovog puta nije bila uz izabranice Pera Johansona, koje su imale priliku da mnogo ranije prelome meč u svoju korist jer su u 43. minutu vodile 23:19.

Crna Gora u glavnu rundu prenosi dva boda, prvi protivnik, u nedjelju će biti domaćin Japan, a rivali su još Rusija i Švedska.

Slabija igra u napadu i 15 minuta bez datog gola sredinom drugog poluvremena, tokom koje je Španija napravila seriju od 7:0 i ponovo došla do vođstva, koštale su Jovanku Radičević i saigračice pobjede koja bi im donijela maksimalna četiri boda za glavnu rundu i dovela ih na korak od polufinala.

"Potpuno sam prezan. U većem dijelu meča smo kontrolisali sve, do jednog trenutka u drugom poluvremenu kada se nešto dogodilo - šta, u ovom trenutku teško da mogu da objasnim. Previše igračica nije našlo ritam, poklonili smo im mnogo i to nas je skupo koštalo. Ponosan sam na finiš, vratili smo se, ali je Barbosa pronašla sjajan šut, mada smo mogli i bolje da reagujemo. Puno je emocija, a prevladava tuga", kazao je selektor Per Johanson.

Prvi rival u drugoj fazi je Japan.

"Još imamo velike, velike šanse , a moj posao je da zadržim tim zajedno i da budemo spremni za prvu utakmicu u glavnoj rundi", kazao je Johanson.

Crna Gora je povela na startu 2:0, dok je u petom minutu bilo 4:1.

Uslijedila je serija od 5:0 Španjolki za vođstvo od 6:4 u 10, dok je razlika u 18. minutu iznosila četiri pogotka (11:7).

Izabranice selektora Pera Johansona do poluvremena uspjele su da izjednače (14:14), a u 35. minutu ponovo da povedu (16:15).

"Glupo smo izgubile dobijenu utakmicu, ali nismo zaslužile - pravile smo mnogo tehničkih grešaka, to je odlučilo. Ipak, bitno je da smo prošle dalje, moramo da radimo na nekim stvarima, da ispravljamo greške i da ih smanjujemo...", kazala je golman Marina Rajčić.

U 38. razlika je, poslije serije 3:0, iznosila tri (19:16), su 43. minutu, nakon sedmerca Jovanke Radičević, četiri gola (23:19).

Crna Gora je imala i napad za vođstvo od pet pogodaka, ali ga nije realizovala.

Pad u igri rivala, Španija je iskoristila i sa sedam uzastopnih golova napravila potpuni preokret za vođstvo od 26:23 u 56. minutu.

''Lavice'' su sa tri pogotka ponovo došle do izjednačenja i na korak od boda.

"Kako smo pobjeđivale dvije prethodne utakmice, tako smo izgubile ovu, ali pravile smo početničke greške u napadu. Žao mi je, imale smo meč u našim rukama. Španija je bila dobra, mi bolje, ali ako vam deset puta ispadne lopta u napadu, šta imamo dalje da pričamo'', kazala je krilo Jovanka Radičević.

Španija je imala posljednji napad, koji je Barbosa uspjela da realizuje i omogući svojoj reprezentaciji da u glavnu rundiu prenese maksimalna četiri boda.

Barbosa i Nerea Penja postigle su po šest, dok je gol manje dodala Mireja Gonzalez.

U našoj selekciji, na čijem se golu posebno istakla Marija Rajčić, najefikasnija je bila Jovanka Radičević sa sedam, dok su po četiri gola postigle Milena Raičević i Jelena Despotović.

© Rukometni savez Crne Gore 2018