Crna Gora slavila i protiv Japana, na korak od kvalifikacija za Tokio
08.12.2019

Crna Gora savladala je Japan 30:26 (14:11) na startu glavne runde Svjetskog prvenstva i obezbijedile makar četvrto mjesto u grupi 2.

''Lavice'' su tako pobjedom protiv neugodnog protivnika koji je imao veliku podršku sa tribina, došle na korak od ostvarenja cilja – vize za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre za koji moraju da budu među sedam najboljih na prvenstvu u Japanu.

Na prventsvu slijedi dan odmora, a izabranice Pera Johansona nakon toga imaju priliku da protiv Rusije i Švedske, izbore i plasman u polufinale smotre najboljih selekcija planete.

Na početku je djelovalo da će biti lako, da Japan ne može da parira našoj reprezentaciji, jer je vrlo brzo bilo pet razlike, ali nije moglo bez drame.

I peti put na šest mečeva na Svjetskom prvenstvu u Japanu, "lavice" su morale da igraju uzbudljiv finiš, ali su ispunile cilj i savladale domaćinaa.

Meč je riješila Majda Mehmedović, koja je u pravom trenutku pokazala kakva je klasa - nakon što je Sakura Kametani odbranila sedmerac Jovanki Radičević, lijevo krilo Crne Gore je ukralo loptu, pogodilo praznu mrežu, a onda na tri minuta do kraja povisilo na 27:24.

Uskoro je i Tatjana Brnović ukrala loptu, a Andrea Klikovac povisila na nedostižnih 28:24...

Crna Gora se tako revanširala neugodnom protivnik za neočekivani poraz na posljednjem prvenstvu svijeta prije dvije godine i došla na korak od ostvarenja cilja koji je postavljen uoči puta za ''zemlju izlazećeg sunca''.

Jovanka Radičević je bila najefikasnija sa osam golova, dok je Majda Mehmedović postigla šest. Marina Rajčić je imala sedam, a Marta Batinović četiri odbrane uključujući i dva sedmerca.

CRNA GORA - JAPAN 30:26 (14:11)

KUMAMOTO - „Park dom”. Gledalaca: 7.356. Sudije: Belhiri i Amidi (Alžir). Sedmerci: Crna Gora 4 (3), Japan 6 (4). Isključenja: Crna Gora 6, Japan 6 minuta.

CRNA GORA: Rajčić (sedam odbrana), Nenezić, Batinović (dvije odbrane i dva sedmerca), Radičević 8 (3), Jauković, Klikovac 1, Ujkić, Premović, Bulatović 2, Brnović 5, Mugoša, Ramusović, Mehmedović 6, Despotović 4, Raičević 3, Grbić 1.

JAPAN: Mijakava, Kametani (14 odbrana i sedmerac), K. Sunami 1, J. Sunami 1, Šiota, Fudžita 7, Horikava, Kacuren 1, Tada 1, Tanabe 2, Akijama, Ohjama 2 (2), Sasaki 6 (2), Nagata 1, Kavata 2, Išitate 2.

© Rukometni savez Crne Gore 2018