Utisak pozitivan i pored eliminacije u grupnoj fazi
14.01.2020

Četvrti put uzastopno, Crna Gora je nastup na prvenstvima Evrope završila u grupnoj fazi.

Pobjeda protiv Srbije i porazi od Hrvatske i Bjelorusije donijeli su treće mjesto u grupi A u Gracu, što je bilo nedovoljno da bi se ponovio uspjeh iz 2008. kada je naša reprezentacija u debitantskom nastupu, stigla do glavne runde na šampionatu u Norveškoj.

I pored toga, utisak nakon prvenstva čiji domaćini su Austrija, Švedska i Norveška je pozitivan – ''lavovi'' su upisali prvu pobjedu na prvenstvima Evrope nakon remija i 15 poraza, a osvajanjem trećeg mjesta u grupi, izborili su direktan plasman u baraž za Svjetskog prvenstvo koje će naredne godine biti održano u Egiptu.

Suočena sa izostankom dva igrača iz startne postave (Nebojša Simović i Miloš Vujović), sa trojicom debitanata na velikim takmičenjima (Aleksandar Bakić, Filip Vujović i Aleksandar Glendža), Crna Gora pokazala je da ima budućnost i da ova generacija polako sazrijeva za najveću scenu.

Potrebno je izvući pouke iz duela u Gracu, a kako bi ''lavovi'' spremno dočekali jun i dvomeč u kome će ulog biti plasman na Svjetsko prvenstvo, na kojem je Crna Gora učestvovala samo jednom i to 2013. godine.

Dan nakon što su ''lavovi'' porazom od Bjelorusije (36:27) u trećem kolu grupe A, završili učešće na Evropskom prvenstvu, u riječima selektora Zorana Roganovića nema gorčine.

“Bjelorusija je pokazala da je snažna ekipa, kojoj sinoć nismo mogli da pariramo. Nismo riješili njihovu tranziciju, brzi centar. Pravili smo jednostavne greške koje su nas koštale plasmana u Glavnu rundu. Nismo iskoristili ni odličnu partiju golmana Nebojše Simića. Za nas je ovo bilo dragovjeno iskustvo, iz koga ćemo ja, stručni štab i igrači izvući pouke.”

Na parketu dvorane ''Štathale'' u Gracu, ''lavovi'' su protiv Bjelorusije djelovi iscijeđeno. Kao da im je sva energija ostala u duelu sa Srbijom.

“Taj trijumf nam je dao vjetar u leđa. Ostvarili smo cilj čekan 14 godina, prvu pobjedu na evropskim prvenstvima. Ostaje da kad sljedeću put pobijedimo doživimo to normalno, kao kad osvajamo bodove na domaćem terenu”.

Poraz od Bjelorusije nije dominantan utisak o učinku na Evropskom prvenstvu.

“Jako sam zadovoljan zalaganjem i odnosom prema grbu svih momaka. Dobili smo komplimente od mnogih. Pokazali smo da i na samom turniru, a ne samo tokom kvalifikacija, možemo da imamo potrebnu dozu emocija, adrenalina i svega što nas pokreće. Dobili smo nekoliko igrača, za koje je ovo veliko iskustvo”.

Uz to, tim Zorana Roganovića je izbjegao drugu fazu kvalifikacija i direktno se plasirao u baraž za Svjetsko prvenstvo.

“Nismo učestvovali na planetarnim takmičenjima od 2013. Želimo da nastupamo na svim velikim takmičenjima. Uradićemo sve što je do nas. Ne razmišljamo o rivalu. Ko god da dođe, bićemo konkurentni. Jedva čekamo baraž, da se radujemo sa svojim narodom.”

A navijača je bilo u priličnom broju na tribinama dvorane u Gracu. Podrška, naročito u mečevima sa Srbijom i Bjelorusijom, nije izostala: bila je glasna, iskrena i emotivna.

“Zahvaljujem svima koji su nas bodrili. Ujedno, i RSCG koji nam je osigurao odlične uslove i tokom priprema i na samom turniru. Bilo nam je lijepo zajedno. Ostaje žal što nismo produžili ovu bajku” – zaključio je Roganović.

Bek Stevan Vujović, nakon prespavane noći, je realan.

''Utisak je da smo mogli više, ali došli smo da ostvarimo prvu pobjedu na evropskim prvenstvima i tako nastavimo niz uspjeha iz kvalifikacija. Uspjeli smo i izvukli dosta pouka kako treba proslaviti trijumf. Poslije Srbije smo bili malo euforični, što nas je koštalo protiv Bjelorusije''.

Za našeg srednjeg beka iskustvo stečeno na Evropskom prvenstvu je ogromna stvar za sve igrače, posebno za mlađe.

''Svi mlađi koji su dobili šansu su je i iskoristili, što je podstrek da nastave da treniraju i očekuju poziv u reprezentaciju. Sve ovo će nam biti pouka za sljedeći put, nadam se da ćemo pametniji izaći iz svega ovoga. Očekuje nas u junu baraž za Svjetsko prvenstvo i moramo biti spremni. Biće teško jer je Francuska ispala, blizu je i Danska. Nekoga od njih možemo dobiti za rivala. Da nijesmo pobijedili Srbiju bili bismo četvrti u grupi i igrali pretkvalifikacije''.

Zahvalan je Vujović navijačima.

''Iz meča u meč smo imali sve veći broj navijača. Bili smo iznenađeni, čuli smo ih u svakom trenutku. Bez njih ne možemo da igramo dobro. Bili smo istrošeni u posljednjem meču, dugujemo im izvinjenje, ali prvom narednom prilikom sve će biti u redu i navijači će biti srećni''.

© Rukometni savez Crne Gore 2018