facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

"Lavovi" spremni za meč odluke protiv Švedske

seniori
"Lavovi" su dobili posljednja dva međusobna duela protiv Švedske u Crnoj Gori - u junu 2012. u Podgorici i junu 2017. godine u Nikšiću.

Crna Gora u srijedu (18 sati) u „Bemax areni“ u duelu koji će biti odigran bez prisustva publike dočekuje Švedsku u trećem meču u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje će naredne godine biti održano u Mađarskoj i Slovačkoj.

To će vjerovatno biti i meč odluke za izabranike Zorana Roganovića u borbi za šesto učešće na smotrama najboljih selekcija Evrope, nakon što su u prva dva kola savladali Kosovo i doživjeli ubjedljiv poraz od Rumunije u Baja Mareu.

U odnosu na prva dva meča u kvalifikacijama, selektor Roganović na raspolaganju ima značajno bolji sastav, u kojem će nedostajati srednji bekovi Stevan Vujović i Božo Anđelić, te pivot Vuk Lazović, dok Švedska koja u Podgoricu stiže čarter letom na dan meča, dolazi bez nekoliko važnih pojedinaca.

Svi igrači i članovi stručnog štaba „lavova“ dobili su negativan rezultat testa na korona virus koji su uradili u utorak ujutru, pa spremno dočekuju duel protiv rukometne velesile, selekcije koja je po četiri puta bila šampion Evrope i svijeta.

Posljednja dva meča koja su odigrana u Crnoj Gori pripala su našoj selekciji, a svi u taboru naše reprezentacije priželjkuju da se ponove jun 2012, odnosno šesti mjesec 2017. godine.

Crna Gora je naime, prije osam godina eliminisala Švedsku u baražu za Svjetsko prvenstvo u Španiji (domaćin u Stokholmu slavio 22:21, u Podgorici je bilo 20:18, uz devet golova Vaska Ševaljevića), dok je prije tri godine u Nikšiću slavila odlučujuću pobjedu (28:24) za plasman na Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj.

Nebojša Simić, golman reprezentacije Crne Gore

Odlično se osjećam što sam ponovo u reprezentaciji. Godina je brzo prošla, ostalo je dosta lijepih uspomena na januar prošle godine i nadam se da ćemo prvog mjeseca ove godine nastaviti u tom ritmu. Baš kad su stvari krenule da idu nabolje, kad smo napravili ozbiljnu ekipu i atmosferu, pokušali da napravimo kontinuitet nastupa na velikim takmičenjima, došao je korona virus i ,,izbacio“ nas sa Svjetskog prvenstva, jer smo imali realne šanse u baražu protiv Češke. U novembru prošle godine u Rumuniji smo gostovali u nekompletnom sastavu, tako da sada moramo da zagrizemo i obezbijedimo Evropsko prvenstvo. Bio bi veliki gubitak za sve nas, za crnogorski rukomet, da dvije godine budemo bez velikog takmičenja.

Uvijek postoji taj strah kad neka selekcija dolazi sa mlađim igračima koji su željni dokazivanja, kao što je sada slučaj sa Švedskom. Njihovu reprezentaciju čeka nastup na Svjetskom prvenstvu, a u Podgoricu dolaze sa sastavom koji želi da se dokaže i to se u ovom sportu nikada ne smije potcijeniti. Mi smo takođe oslabljeni, nemamo standardne srednje bekove, nadam se da nas to neće puno koštati.

Moramo jako da uđemo u meč, srčano kako mi znamo, a veliki hendikep za nas je što nema navijača, jer se zna da je kod nas uvijek paklena atmosfera i da nikome nije lako da igra. Ovako, kad je prazna dvorana, može da se desi da imate osjećaj kao da igrate ko zna gdje, a ne kod kuće.

Igrao sam sa nekim od švedskih reprezentativaca i protiv dosta njih, imaju dosta internacionalaca i u Njemačkoj gdje ja nastupam, tako da sam dobro upoznat sa njihovim sastavom. Tehnički su dobro potkovani, treba im od početka nametnuti pritisak, ući malo oštrije u njih i nadam se da će onda predati, pa kod kuće pokušati da jure bodove. Ovo je meč odluke. Samo da uzmemo bod ili dva i vjerujem da će posao biti završen. Ako izgubimo, pa budemo tražili bodove u Švedskoj, to će već biti teži put. Treba sve da damo za prvi meč.

Marko Lasica, krilo reprezentacije Crne Gore

Kao i godinama unazad, od crnogorskih reprezentacija mi smo ti koji startujemo prvi u novoj godini. Švedska nam nije nepoznanica, igrali smo nekoliko puta sa njima i vidjeli da možemo da im pariramo. Ovaj put je, ipak, drugačije, jer nećemo imati podršku navijača koji nam daju vjetar u leđa. Nije isto kad igrate pred pet hiljada navijača i kada u dvorani nema nikoga. Tu smo u velikom hendikepu, ali uradićemo sve da nadoknadimo izostanak navijača.

Atmosfera je uvijek dobra, to nas krasi godinama, a u jačem smo sastavu nego protiv Kosova i Rumunije, iako nam fali nekoliko bitnih pojedinaca. Ni Švedska nije kompletna, ali to je drugačija situacija nego kod nas, jer imaju veći izbor igrača, lakše im je nadomjeste one koji nedostaju i u kojem god sastavu da dolaze, radi se o dobrom timu. Ne bih rekao da imamo pritisak, želimo samo da pokažemo da smo protiv Rumunije imali loš dan i daćemo posljednji atom snage da to ispravimo.

facebook instagram twitter viber licenciranje
×