facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

Izvještaj sa 22. kampa "Šampion" Lovćen 2021

seniori
Jedini reprezentativni kamp u Crnoj Gori uspješno je završen na Ivanovim Koritima. Bilo je to 22. izdanje kampa „Šampion“ Lovćen 2021.

Jedini reprezentativni kamp u Crnoj Gori uspješno je završen na Ivanovim Koritima. U organizaciji Rukometnog saveza, u periodu od 1. do 19. jula, održano je 22. izdanje kampa „Šampion“ Lovćen 2021, za najtalentovanije djevojčice i dječake u uzrastu pionira, koji su u dvije grupe, boravili na kampu koji predstavlja jedan od značajnijih koraka u razvoju njihovih karijera.

Sjajni utisci svih polaznika kampa, predavača, ali i reprezentativki i reprezentativaca koji su bili u posjeti, odlični uslovi za rad i boravak, doprinijeli su da ovogodišnje izdanje kampa, bude ocijenjeno kao izuzetno uspješno.

Program stručnog rada pripremljen od strane prof. dr Dobrislava Vujovića za djevojčice rođene 2008. i 2009, te dječake rođene 2006. i 2007. godine, realizovali su treneri Miloš Perović i Bobana Krstović, a za dječake Nikola Jablan i Marko Martinović, koji su se dokazali u radu sa mlađim kategorijama u svojim klubovima i reprezentativnim selekcijama. U pripremu programa kampa bili su uključeni i selektori reprezentativnih selekcija, čime se doprinosi sistematskom radu sa igračicama i igračima, u svim uzrastima.

I ovog ljeta, polaznici kampa bili su u prilici da provedu vrijeme sa osvajačima medalja sa evropskih i svjetskih prvenstava, pa je tako na Ivanovim Koritima boravila naša ženska reprezentacije, koja učestvuje na Olimpijskim igrama u Tokiju. Kapiten muške reprezentacije Vasko Ševaljević i krilo Miloš Vujović, takođe, su posjetili kamp.

Osim predsjednika Rukometnog saveza Crne Gore Petra Kapisode i potpredsjednika Evropske rukometne federacije (EHF) Predraga Boškovića, na Ivanovim Koritima boravili su i selektor muške reprezentacije Zoran Roganović i direktor Draško Mrvaljević, koji su odradili nekoliko treninga sa najtalentovanijim pionirima u našoj državi.

Prateći sadržaji za polaznike kampa bili su pravila rukometne igre, izleti, posjeta Njegoševom mauzoleju na Lovćenu, te kulturno- zabavni sadržaji i razna takmičenja.

Izjava prof. dr Dobrislava Vujovića

Kvalitetan rad sa mlađim uzrasnim kategorijama u rukometu je uvijek aktuelna tema, iz prostog razloga, što mlađe kategorije predstavljaju budućnost svakog kluba i nacije koju predstavljaju. Obim i intenzitet rada je  veći nego u klubu, kako fizičkom, tako i psihičkom.  Takav rad mogu prihvatiti  samo talentovane, zdrave djevojčice i dječaci  i ambiciozne sportske ličnosti.

Osnovni zadatak u radu na kampu je obučavanje individualnih i gupnih  tehničko-taktičkih elemenata i stvaranje  "sportskiog  i kolektivnog duha", potrebnog za stvaranje kvalitetnog tima sa kojim možemo da se suprotstavimo protivnicima na brojnim međunarodnim takmičenjima u mlađim kategorijama. Takve igrače moramo stvarati, a to možemo samo timskim radom i sa kvalitetnim programima.

Takođe, cilj rada na kampu je bio da se u ambijentu punom zelenila i svježeg planinskog vazduha polaznicima poboljša opšti zdravstveni status.

Izjava Marka Martinovića

Izvanredni uslovi za rad omogućili su nam da u potpunosti sprovedemo plan i program rada koji su pred nas postavili stručni štab reprezentacije i profesor Dobrislav Vujovic. Cilj ove akcije je bio da kroz desetodnevnu obuku podignemo nivo individualne i grupne taktičko-tehničke obuke igrača. Velika žela za radom i angažovanost igrača na treninzima, daju nam za pravo da ovu akciju možemo smatrati izuzetno uspješnom. Radi se o izuzetno talentovanoj generaciji koja uz češća okupljanja može da predstavlja budućnost crnogorskog rukometa. Pored rada na treninzima, održali smo i individualne razgovore sa igračima gdje im se predočio značaj rada u reprezentaciji, što se od njih očekuje u budućnosti, kao i na kojim segmentima bi trebalo da porade individualno i u klubovima, kako bi u potpunosti mogli da odgovore zadacima u reprezentaciji.

Izjava Nikole Jablana

Realizovan je kompletan plan rada koji je pripremljen od strane profesora Dobrislava Vujovića i stručnog štaba reprezentacije. Igrači rođeni 2006. i 2007. godine su trenutno u pionirskom uzrastu/takmičenju. Plan rada obuhvatao je individualnu, grupnu i kolektivnu obuku u fazi napada i odbrane. Pohvalio bih sve članove pionirske reprezentacije na izuzetnom ponašanju i disciplini kako na terenu, tako i van terena, vrijednom radu i velikoj želji i volji za učenjem i napretkom. Takođe, imali smo čast i privilegiju da selektor Zoran Roganović odradi par treninga sa momcima i prisustvuje radu.

Izjava Miloša Perovića

Kampovi su sjajna stvar za svakog mladog rukometaša. Plan i program rada na kampu je prilagođen biopsihosocijalnim uzrasnim karakteristikama mladih sportista. Stručni rad je organizovan kroz treninge i teoretska - stručna predavanja. Kroz desetodnevni trenažni proces djeca prođu osnove rukometa po programu rada koji je jedinstven, jer dijete ima priliku da u kontinuitetu radi na uvježbavanju određenih rukometnih elemenata koje ne stiže da odradi tokom sezone kada je u ritmu utakmica. Takođe, elementi se rade po segmentima, jer za to ima vremena, a kroz takva znanja najbolje dolazi do usvajanja tehničkih elemenata i zahtjevnijih taktičkih zadataka. Stručni rad, posvećenost i entuzijazam rukometnih trenera i energija za rad, garantuju da će polaznici dugo pamtiti i prepričavati svoje doživljaje sa kampa.

Izjava Bobane Krstović

Veoma sam ponosna sto sam bila dio još jednog uspješno završenog reprezentativnog kampa. Bilo je zadovoljstvo raditi sa mladim rukometnim talentima koji su svakog dana nadograđivali svoje znanje, napredovali i sigurna sam da će izrasti u kompletne igrače koji će nas u budućnosti predstavljati na velikim takmičenjima.

Radili smo temeljno po planu i programu kampa koji je pripremljen od strane prof. dr Dobrislava Vujovića, koji je imao predavanja o raznim rukometnim temama koje su znatno uticale na progres svakog djeteta, pa možete često čuti od mladih rukometaša da pored rukometnog znanja koje nesebično prenosi na njih, uči ih i da budu dobri ljudi, a znamo da su veliki sportisti upravo dobri ljudi. Na ovom kampu bavimo se svakim djetetom individualno, te se djeca uvijek vrate inspirisana i motivisana za dalji rad na sebi.

Ovom prilikom se zahvaljujemo predsjedniku Rukometnog saveza Crne Gore Petru Kapisodi koji je i ove godine obezbijedio besplatan kamp za mlade talente, pa i po samom činu možete zaključiti zašto se razlikuje od ostalih komercijalnih kampova i koliko je Savez posvećen stvaranju najboljih uslova za rad sa mladima.

facebook instagram twitter viber licenciranje
×