facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

"Lavice" žele pobjedu u posljednjem meču u Španiji

seniori
"Lavice" duelom protiv Poljske završavaju nastup na Svjetskom prvenstvu u Španiji, oba tima bez šansi za prolaz u četvrtfinale.

Duelom protiv Poljske u posljednjem kolu druge faze Svjetskog prvenstva u Španiji, „lavice“ završavaju šesto učešće na planetarnim smotrama.

Obje selekcije su bez šansi za prolaz u četvrtfinale, pa nemaju rezultatski imperativ uoči okršaja u Granoljersu.

Za našu reprezentaciju biće to prilika da pobjedom izbjegne posljednje mjesto u grupi I druge faze, ali i na pravi način zaključi prvenstvo u Španiji, na kojem je nastupila bez čak sedam igračica i sa značajno podmlađenim sastavom, koji je u dosadašnjih pet mečeva upisao pobjedu i doživio četiri poraza.

Poljska je u prethodnom kolu protiv Slovenije upisala prvu pobjedu u drugoj fazi, a u taboru naše selekcije ističu da ima odličnu bekovsku liniju i da će za pobjedu biti potreban maksimalan fokus u odbrani.

Posljednji put dva tima sastala su se 2018. godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj – „lavice“ su slavile oba puta, u Gdanjsku je bilo 26:20, a u Bijelom Polju 33:23.

- Vidno smo fizički iscrpljene. Iza nas je pet utakmica u malo suženom sastavu gdje je nekoliko djevojaka iznijelo veliki teret. Bukvalno su stalno bile na terenu. Iscrpljenost je uticala, konkretno na posljednji meč, gdje smo u nekim situacijima bile bez konkretnosti, posebno u dijelu pravljenja faulova. Imale smo dobru kretnju, bile na lopti, ali nijesmo pravile prekide koji su bili važni kako bi uhvatile malo vazduha. Sve to su Ruskinje kažnjavale tako što su bile strpljive, koristeće naš umor i pad koncentracije - kazala je pivot Tatjana Brnović.

Cilj crnogorskog rukometnog tima je djelimično ispunjen. Prolazak u glavnu rundu je bio prioritet, a mlade igračice i debitantkinje, neke manje, a neke više, kroz seriju teških mečeva, opravdale su očekivanja. Očekuje se da i sa Poljakinjama iskažu kvalitet.

- Naš cilj je bio da rastemo kroz utakmice i da budemo sve bolje. Prije svega da iskoristimo šansu za sljedeće takmičenje. Vjerujem da ćemo imati snage da odgovorimo možda i najozbiljnijim šuterima na prvenstvu. Poljska raspolaže sa izuzetno opasnim bekovima koji će zahtijevati puno pažnju u smislu izlaska i adekvatnog odgovora.

Brnović vjeruje da bi motiv mogao da donese prednost.

- Uvijek pobjeđuje veći motiv, bez obzira na težinu utakmice. Naravno, još neke stvari, konkretno kada je naš tim u pitanju, moraće da se poslože. Možemo da očekujemo dobar rezultat ako zaustavimo šuteve spolja, a u napadu nametnemo stil igre koji nam odgovara. Pobjeda je uvijek dobra, želimo je i borićemo se.

Koliko god porazi bili bolni, a ,,lavice“ mogu da žale najviše za propuštenim šansama protiv Francuske i Srbije, desni bek Đurđina Malović je vidjela lijepe znake za budućnost.

- Konkretno smo sa Ruskinjama pokazale snagu kada je bilo najteže. Podigle smo se nakon velikog minusa i privele meč kraju s boljim osjećajem.

Ljevoruka igračica bila je izuzetno zapažena u pretposljednjoj utakmici na šampionatu. Davala je golove, asistirala i potvrdila dobru reputaciju iz najjače francuske lige. Upravo Malović najbolje poznaje Poljsku jer je igrala u Lublinu.

- Većinu ih poznajem. U jakom su sastavu, sa iskusnim igračicama i sa dobrom rotacijom. Dugo su na okupu i očekujem teži meč od prethodnog. Znam dobro kakav kvalitet imaju, a aduti su im bekovi. Spremićemo se najbolje što možemo i vjerujem da ćemo posljednju utakmicu na šampionatu odigrati na pravi način.

Koliko je teško igrati ovakve mečeve bez rezultatskog motiva?

- Motiv je uvijek tu, a fokus je najvažniji. Borićemo se sigurno, ne sumnjam u dobru energiju, a hladna glava je najvažnija.

Evo kako je povratnica u nacionalni tim vidjela kompletno prvenstvo.

- Mislim da u odnosu na ranije nastupe ne možemo reći da smo napravile rezultat, ali Bojana ima bolju sliku i poslije svih ovih utakmica stvari su jasnije. Mnogo nam je značilo Svjetsko prvenstvo, osjetile smo jedna drugu, igrale zajedno, neke djevojke su tu prvi put, nemamo veliko iskustvo, ali smo puno dobile kroz sve ove utakmice. Veliko je biti učesnik ovakvog takmičenja.

Malović dugo nije bila dio sistema u reprezentaciji, srećna je što je ponovo sa „lavicama“.

- Iskreno sam i čekala ovaj momenat. Nijesam dugo bila sa reprezentacijom i trebalo mi je vremena da se adaptiram na sve ovo. Na pravom sam mjestu i od sada na dalje sigurna sam da će naša reprezentacija biti sve bolja - poručila je Malović.

facebook instagram twitter viber licenciranje
×