facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

Predsjednik Milo Đukanović odlikovao rukometnu reprezentaciju

seniori
Predsjednik Milo Đukanović odlikovao je žensku rukometnu reprezentaciju Crne Gore Ordenom Crnogorske zastave I stepena.

Predsjednik Milo Đukanović odlikovao je žensku rukometnu reprezentaciju Crne Gore Ordenom Crnogorske zastave I stepena.

Crnogorske rukometašice na nedavno održanom Evropskom prvenstvu osvojile su bronzanu medalju.

Đukanović je, na svečanom prijemu povodom tog uspjeha, kazao da je, poštujući rezultat koji su postigle, kao i rezultate generacija rukometašica koje su prije njih isto tako sa ponosom nosile dres sa državnim grbom, uvjeren da će i nove generacije nastaviti kao i do sada da reprezentujete na najdostojanstveniji način crnogorski sport i Crnu Goru.

"Smatram privilegijom priliku da vas lično pozdravim i da vam u ime ukupne crnogorske javnosti i u svoje ime zahvalim na još jednom velikom sportskom podvigu kojim ste kao mnogo puta do sada obradovali naciju i slavili ime Crne Gore", rekao je Đukanović.

On se zahvalio rukometašicama što su, kako je kazao, opet visoko uzdigli crnogorsku državnu zastavu na jednom od najprestižnijih sportskih takmičenja u svijetu, u konkurenciji sa najvećim evropskim sportskim nacijama.

"Fanatičnom odanošću i reprezentativnom dresu, vrhunskim sportskim umijećem, nepokolebljivom voljom i upornošću i jedinstvenim pobjedničkim duhom ostavili ste sve manje upućenu inostranu javnost u nedoumici: od čega su, zapravo sazdane ove djevojke. Ne i nas u Crnoj Gori koji smo već decenijama navikli na kontinuitet najviših sportskih rezultata našeg reprezentativnog i klubskog ženskog rukometa i besprekornu posvećenost poštovanju i afirmaciji svoje države", rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, u savremenom sportu vrhunski rezultati najčešće su utemeljeni u razuđenoj klubskoj i mnogobrojnoj igračkoj bazi, moćnoj finansijskoj podršci države i sponzora i veoma razvijenoj sportskoj infrastrukturi.

"Nažalost, u Crnoj Gori, kao i sličnim, manjim i manje razvijenim zemljama to nijesu, niti realno mogu biti uporišta konkurentnosti na prestižnoj sportskoj sceni kakva je evropska. Zato se na reprezentativna i klubska dostignuća crnogorskog rukometa, posebno ženskog, a na našu radost sve više i muškog gleda kao na fenomen koji izaziva sportsko i svako drugo poštovanje vjerne publike, kao i svih konkurenata", rekao je crnogorski predsjednik.

On je naglasio da kodeks sportske časti i viteške borbenosti koje rukometašice zajedno sa tradicionalnim crnogorskim vrlinama afirmišu na najdostojanstveniji način širom Evrope i svijeta daje dodatni sjaj medaljama koje osvajate.

"Takvim karakteristikama vi se predstavljate i kao dostojne sledbenice duge i slavne tradicije crnogorskih sportista koji su decenijama unatrag davali nemjerljiv doprinos ostvarivanju vrhunskih rezultata u gotovo svim sportskim disciplinama dok je Crna Gora bila sastavni dio složenih državnih zajednica", rekao je Đukanović.

On je istakao da je izbor Jovanke Radičević u idealni tim Evropskog prvenstva najveći domet za svaku sportiskinju.

"Jovanka nas je na takva, najbolja izdanja odavno navikla. Danas, na kraju njene briljantne karijere u nacionalnom dresu tokom koje nas je uvijek činila ponosnim, uzdižući ugled i slavu Crne Gore, prilika je da joj još jednom zahvalimo za sve što je učinila za crnogorski rukomet, i za rukomet uopšte, kao i za odanost reprezentativnom dresu i svojoj državi", rekao je Đukanović.

On je čestitao i Bojani Popović prvi veliki uspjeh na poziciji selektorke.

"Vjerujemo da će i u tom odgovornom poslu dostići visine koje je ostvarila kao jedna od najboljih igračica svijeta i dugo vremena glavni akter svih naših olimpijskih i evropskih rukometnih uspjeha", rekao je Đukanović.

On je odao priznanje i Rukometnom savezu, na čelu sa Petrom Kapisodom, na uspješnoj realizaciji aktivnosti na pripremi i organizaciji dijela Evropskog prvenstva u Podgorici.

"Njihovom posvećenošću i odgovornim pristupom, uz izdašnu pomoć sponzora iz reda privatnog biznisa sačuvan je ugled Crne Gore u Svjetskoj rukometnoj federaciji i nadomješten neobjašnjivo nemaran odnos nadležnih državnih organa i kompanija u vlasništvu države", rekao je Đukanović.

On je naglasio da uspjesi rukometašica inspiracija desetinama hiljada vjernih navijača koji su ih pratili sa istim žarom i u sportskim dvoranama, i kraj malih ekrana, svim časnim građanima Crne Gore, ljudima širom svijeta.

"Primjer kako treba poštovati i voljeti svoju zemlju i ponositi se njenim simbolima. Primjer kako se zajedništvom i međusobnim uvažavanjem, uz punu posvećenost i nesebičnost mogu ostvarivati veliki uspjesi i na ličnom i na državnom planu. Zato želim da izrazim zahvalnost i poštovanje moćnoj armiji vaših fanatičnih navijača, koji su i ovog puta, ne samo u Podgorici nego i u Skoplju i Ljubljani pokazali kako se poštuje sportsko umijeće, ali, ne manje od toga kako se cijeni vjernost svojoj državi", rekao je Đukanović.

On je naglasio da prestižni rezultati ostaju trajna baština kojom se Crna Gora s razlogom ponosi.

"Bronza iz Ljubljane ima zlatni sjaj i zbog toga što je podigla moral i učinila ponosnim naše građane u jednom po mnogo čemu delikatnom trenutku za našu zemlju", zaključio je crnogorski predsjednik.

Kapitenka Jovanka Radičević zahvalila se Đukanoviću na prijemu i dodijeljenom ordenu, navodeći da su rukometašice svojim djelima pokazali još jednom na koji način treba voljeti svoju državu i kako treba pjevati himnu.

"Meni je bila izuzetna čast i privilegija biti dio ovog tima. Za nas je crnogorski dres sve na svijetu. Hvala na ordenu koji ste nam dodijelili, ovo je velika čast. Sigurna sam da će mlade lavice i u budućnosti dostojanstveno braniti boje svoje države. Da je vječna Crna Gora", rekla je Radičević.

facebook instagram twitter viber licenciranje
×